ANALYSE. Hoogstraten Leeft en N-VA schuiven CD&V aan de kant
Marc Van Aperen viert de overwinning met Hoogstraten Leeft.
Foto: Mia Uydens

HOOGSTRATEN –

Na een onderbreking van zes jaar draagt de Hoogstraatse burgemeester vanaf 2019 weer de achternaam Van Aperen. Hoogstraten Leeft heeft de overwinning kunnen verzilveren met de sjerp voor Marc Van Aperen. Die zegt zijn job op om meer tijd te kunnen maken voor zijn functie als burgemeester.

Marc Van Aperen (61) is de jongste broer van oud-burgemeester Arnold Van Aperen, die van 1989 tot 2012 de burgemeesterssjerp droeg. Met 2.233 voorkeurstemmen is hij de populairste politicus in Hoogstraten.“Ik zie het volledig zitten”, zegt Marc Van Aperen. “Voor mij is het een jongensdroom die uitkomt. Tijdens de gesprekken met N-VA liet Michel Jansen direct verstaan dat de sjerp mij toekomt. De voorbije zes jaar hebben we constructief oppositie gevoerd en onze verkiezingscampagne zat mooi in elkaar. Ik denk dat daar de verklaring van dit succes ligt. Vanaf 2019 wil ik een burgervader zijn die zich 100 procent inzet voor Hoogstraten. Mijn job als communicatieadviseur bij Medtronic (bedrijf gespecialiseerd in medische technologie, red.) zeg ik daarom op. Ik kan binnenkort met de fiets naar het stadhuis rijden in plaats van in de file te staan naar Brussel of Eindhoven.”

 

ANALYSE. Hoogstraten Leeft en N-VA schuiven CD&V aan de kant
Foto: Mia Uydens

Luis in de pels

Voor Tinne Rombouts (CD&V) eindigt het burgemeesterschap na één legislatuur. “Wij zijn uiteraard teleurgesteld”, reageert ze. “Onze partij heeft 12 jaar hard gewerkt en in die periode heel wat gerealiseerd. Bovendien zitten er nog enkele projecten in de pijplijn. Onze campagne was gebaseerd op inhoud en niet op populisme. Ik heb dan ook geen echte verklaring voor dit resultaat. Misschien is het omdat Hoogstraten Leeft zich als een lokale partij kan profileren. Het is jammer dat we deze keer zelfs niet gehoord zijn om mee in een coalitie te stappen. In elk geval gaan we de volgende zes jaar een kritische luis in de pels zijn. We gaan toekijken of alles waar wij twee legislaturen aan meegewerkt hebben op de juiste manier uitgevoerd wordt.”

Winnaar

N-VA behaalde zes jaar geleden vijf zetels en heeft vier personen in het schepencollege. Met hetzelfde resultaat levert de partij deze keer drie schepenen. “Hoogstraten Leeft is de grote winnaar van deze verkiezingen en Marc verdient daarom de sjerp”, zegt lijsttrekker Michel Jansen van N-VA. “Onze partij behoudt het aantal zetels, wat op zich niet slecht is. Dat we drie schepenen en de voorzitter van de gemeenteraad kunnen leveren, stemt me tevreden. Persoonlijk ben ik wel wat ontgoocheld dat mijn aantal voorkeurstemmen gedaald is. Ik heb gemengde gevoelens bij dit resultaat.”

Bij Hoogstraten Leeft worden Arnold Wittenberg, Jos Martens en Katrien Brosens schepen. Michel Jansen wordt eerste schepen, zijn partijgenoten Roger Van Aperen en Faye Van Impe krijgen ook een schepenambt. Jef Vissers van N-VA wordt voorgedragen als gemeenteraadsvoorzitter.

Bron : GVA

Klik hier voor het originele artikel